Vad läser du just nu?

Diskussioner kring litteratur och andra källor till vår historia. Värd: B Hellqvist
Användarvisningsbild
sonderling
Medlem
Inlägg: 5125
Blev medlem: 04 apr 2002 13:24
Ort: Oxelösund

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av sonderling » 07 apr 2018 19:30

Slaget om Tammerfors - Ögonvittnen från Finska inbördeskriget
Timo Malmi och Ari Järvelä

En hel samling ögonvittnes skildringar från alla sidor och åldrar. Det ger intressanta perspektiv och skildringar av slaget. Tex när den vite soldatesn vittnes bild sammanfaller med barnets vittnes bild. Ja inte samma skildring förstås men man ser att händelserna passar samman. Sånt blir spännande tycker jag.
Hade gärna sett liknade böcker från andra historiska händelser.

Sonderling

PS Min dotter läste Steinbecks Möss och människor (skoluppgift) och var upprörd i en vecka över livets orättvisor. Jag har bara läst hans bok om VK2, "Det var en gång ett krig" tror jag den hette.

Användarvisningsbild
tyskaorden
Redaktionen
Inlägg: 7087
Blev medlem: 27 mar 2002 14:52

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av tyskaorden » 08 apr 2018 13:28

Läser Peter Olaussons Tredje Rikets myter.

Användarvisningsbild
tyskaorden
Redaktionen
Inlägg: 7087
Blev medlem: 27 mar 2002 14:52

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av tyskaorden » 21 apr 2018 12:09

Har övergått till "C-130 Hercules a Story" av Martin W. Bowman en berättelse om detta ikoniska transportflygplan från dess insats i Vietnam till idag. Inkluderar beskrivning av den lyckade undsättningen av gisslan Stanleyville i Kongo av belgiska fallskärmsjägare 1964 (Operation Dragon Rouge), israelernas fritagning av gisslan i Entebbe 1976 (Operation Åskvigg/Yonatan, operationen döptes i efterhand om efter överstelöjtnant Yonatan "Yoni" Netanyahu den ende i räddningsstyrkan som dödades). I båda dessa operationer spelade Hercules en stor roll. Belgarna flögs in av amerikanska Hercules och israelerna i egna. En tredje operation som jag just nu läser om är Operation Eagle Claw försöket att frita den amerikanska gisslan på ambassaden i Teheran, som ju inte gick lika bra ...

Användarvisningsbild
sonderling
Medlem
Inlägg: 5125
Blev medlem: 04 apr 2002 13:24
Ort: Oxelösund

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av sonderling » 27 maj 2018 10:03

Läste precis "Mannen i Damskus" av Eric Ericson och Susanna Wallsten

En bok med liksom en massa små notiser som på sätt och vis hänger ihop. Handlar om Alois Brunner och hur han kom till Syrien m.m. Liksom när jag läste om Mengele så hade jag ingen aning om att han faktiskt var där. Det var ju liksom bara spekulation trodde jag. Minnes bilder från barndomens agent serier kommer upp, kanske läste man om det i nån fakta ruta i Serie-nytt på tidigt 80-tal vad vet jag.

Boken är som sagt annorlunda men inte oangenämn på något sätt. perfekt när man är mitt i en flytt och stressad. Man kan läsa en notis om dagen om så krävs.

Fortsätter nu på samma tema.

Niclas Sennerteg´s Hakkorset och Halvmånen

Jag finner detta med kopplingen mellan islamism och Nazism väldigt intressant, säerskilt den blinda fläck i frågan som verkar finnas idag på vänstersidan.

Sonderling